Wie is de grootste?

Lang was Frankrijk het land met de grootste wijnproductie ter wereld. Maar dat is aan het veranderen, want Frankrijk wordt ingehaald door Italie. In 2007 is Italie Frankrijk voor het eerst voorbijgestreefd en dat gebeurde ook weer in volgende jaren. In 2011 was Frankrijk weer even de grootste door tegenvallende oogst in Italie, maar in 2012 lijkt Italie weer de eerste plaats te gaan innemen.

italiaanse_wijnenWaardoor komt dit? Daar zijn verschillende factoren voor aan te wijzen. De gedaalde consumptie in Frankrijk zelf is wel de belangrijkste factor. De alcoholwetgeving speelt hierbij een grote rol, de Loi Evin in het bijzonder. Deze strenge wet heeft allerlei beperkingen opgelegd voor promotie en gebruik van alcohol houdende dranken. Als gevolg hiervan is de consumptie van wijn in Frankrijk de laatste dertig jaar met wel tweederde gedaald! Een verminderde interesse voor Franse wijnen in de wereld speelt ook echter een rol. Italie doet het zeer goed in Amerika, het grootste wijnconsumerende land van de wereld, maar ook in nieuwe markten als Brazilie, Rusland, India en China, ook wel de de BRIC-landen genoemd.

2012 Was trouwens een moeilijk wijnjaar met een aanmerkelijk lagere opbrengst dan voorgaande jaren door moeilijke weersomstandigheden. Voor de grote Europese wijnlanden ligt die wel zo’n 20% lager dan de jaren ervoor. Vooral Frankrijk en Italie zijn hard getroffen. Deze geringe opbrengst kan de komende tijd tot een gespannen situatie op de wijnmarkt leiden en prijzen omhoog drijven.