Vaak wordt gedacht dat wijn vooral uit z.g.n. Nieuwe Wereld landen komt, maar dat is niet zo. De helft van de wijn in de wereld komt n.l. uit drie Europese landen: Italië, Frankrijk en Spanje, de allergrootste en ook klassieke wijnlanden. Ongeveer 2/3 van de wijn (volume) komt uit de EU. De drie grootste exporteurs zijn ook Italië, Frankrijk en Spanje. Wat geld betreft zijn de cijfers nog extremer: bijna 60% komt uit die drie landen: Frankrijk (met 30% zelfs de grootste), Italië (20%) en Spanje (9%).
In Nederland is de situatie iets anders door onze banden met Zuid-Afrika. Maar nog steeds komt 50% van de in Nederland geïmporteerde wijn uit Frankrijk (31%), Italië en Spanje. Maar dan is daar Zuid-Afrika die met 20% zelfs meer weer wijn levert dan Italië en Spanje samen. Andere belangrijke wijnimport landen voor Nederland zijn Chili (12%) en Australië (8%).
Maar waarom denken veel mensen dan dat de meeste wijnen uit Nieuwe Wereld landen komen? Dat heeft te maken met de distributie. Veel goedkopere wijnen worden in supermarkten verkocht en die komen vooral uit Nieuwe Wereld landen. Wijnen uit het hogere segment komen vooral uit gespecialiseerde winkels. Meer bijzondere wijnen kunnen tegenwoordig ook on-line besteld worden. Maar dan vereist natuurlijk wel meer kennis over wijn. Een goede reden om een wijncursus te doen.
n.b. De bovengenoemde cijfers kunnen variëren van jaar tot jaar door weersinvloeden enz, maar geven een goed beeld van de huidige situatie.