Vin Doux Naturels

Natuurlijk zoete wijnen, op z’n Frans Vins Doux Naturels. Meestal zijn dit dessert wijnen, die verkregen worden door er tijdens de vergisting alcohol aan toe te voegen. Als gevolg hiervan stopt de gisting waardoor er onvergiste suikers in de wijn overblijven. En zo krijg je een natuurlijk zoete wijn.

vdn_01Vin doux naturel (VDN) wordt in vele landen geproduceerd: Portugal (Port, Madeira), Spanje (Malaga), Italie (Marsala), Griekenland (Muscat de Samos) en Frankrijk. Doordat er alcohol aan is toegevoegd, worden dit ook wel versterkte wijnen genoemd.
Een nadeel van dit proces is het hoge alcoholgehalte. Bij Port en Madeira kan dit wel meer dan 20% bedragen. In de mond geeft dit een branderige indruk en het maakt de wijnen ook ‘zwaar’. De Franse VDN’s zijn echter minder hoog versterkt, meestal tot zo’n 16%, waardoor ze meer verteerbaar zijn. Het merendeel van de Franse VDN’s komen uit de Languedoc-Roussillonstreek. Enkele voorbeelden hiervan zijn Banyuls, Maury en Rivesaltes. Ze komen voor in verschillende stijlen, eenvoudig gezegd op het fruit gemaakt en oxidatief.

vdn_02_mauryBij de fruitige stijl staat het primaire fruit van de druif op de voorgrond. Bij een (witte) Muscat de Rivesaltes is dit bijvoorbeeld het muskaat aroma van de gelijknamige druif en bij een van grenache gemaakte Banyuls Rimage vers rood fruit, een heerlijke combinatie bij een chocolade dessert. Bij de oxidatieve stijl, de naam zegt het al, wordt de wijn blootgesteld aan oxidatie. Dit gebeurt door de wijn in glazen flessen, de zogenaamde bonbonnes, enkele maanden in de zon te laten doorbrengen, meestal gevolgd door rijping op houten vaten. De wijnen krijgen hierdoor nootachtige aroma’s, net als een Tawny port, maar dan met veel minder alcohol. Verrukkelijk bij roquefort kaas.
In 2012 produceerde de Languedoc-Roussillon 230.000 hectoliter Vins Doux Naturels. Hiervan werd slechts 3% geexporteerd, compleet het tegenovergestelde van cognac waarvan slechts 2,5% in Frankrijk wordt geconsumeerd en de overige 97,5% wordt geexporteerd! Het is dus niet zo verwonderlijk dat je die Franse VDN’s hier weinig ziet, want de Fransen drinken bij alles zelf op. Bij een goede wijnwinkel echter wel te krijgen.

vdn_03_banyulsZoete wijnen kunnen ook zonder versterking worden gemaakt. Dan zijn de druiven laat geoogst en/of ingedroogd. Zulke wijnen hebben een lager alcoholgehalte, soms wel onder de 10%. Een apart soort hiervan zijn wijnen gemaakt van druiven die zijn aangetast door edele rotting, pourriture noble op z’n Frans. Een voorbeeld hiervan is Sauternes.