Rheingau Rieslings

Een van de mooiste Duitse wijngebieden is de Rheingau. Een bijzondere streek ten westen van Wiesbaden en Mainz, die gekenmerkt wordt door het feit dat de Rijn hier van oost naar west stroomt. Hierdoor liggen de hellingen op het zuiden en dat is gunstig in een, voor de wijnbouw, toch relatief koel klimaat.

De Riesling druif is hier koning, maar er staat ook een klein deel andere rassen aangeplant waaronder spotburgunder (pinot noir) en weisburgunder (pinot blanc). Door de ligging op het zuiden kunnen de druiven goed rijpen en kunnen er ook mooie zoete wijnen van gemaakt worden.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
De top Rieslings kunnen zeer goed ouderen, tientallen jaren zelfs en de zoete nog langer. De hoge zuurgraad is hier debet aan.

Qua stijl zijn de wijnen wat voller, steviger en ronder dan die uit de Moezel, maar ze blijven subtielen fijn. Veel wijnen hebben een beetje restzoet, 8-10 gram per liter is vrij normaal. Dit geeft wat tegenwicht bij de hoge zuren en maakt de wijnen iets toegankelijker. Zulke wijnen worden echter nog steeds als trocken aangemerkt. Veel Duitsers houden van een iets zoetere stijl en zulke wijnen worden aangemerkt als feinherb of halbtrocken. Echt zoete wijnen zijn de Spotlesen en Auslesen. Spotlese wijnen kunnen echter nog steeds als trocken voorkomen en dat staat dan gelukkig op de fles.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Ik bezocht een tiental producenten die wijnen in hun assortiment hadden van EUR 5 tot ca EUR 50. Voor EUR 5 tot ca EUR 8 koop je een eenvoudige Riesling. Dit zijn de zogenaamde Guts wijnen, meestal blends van verschillende percelen. Maar als je kwaliteit wilt kom je al gauw terecht bij wijnen van een Lage, een wijngaard met een naam. De prijs gaat dan snel omhoog en dan kom je terecht in het prijsniveau tussen EUR 10 en EUR 15. De top wijnen komen van zogenaamde Erste Lagen, kwaliteitspercelen waarvan je het niveau zou kunnen vergelijken met de premier crus uit Frankrijk. Deze wijnen worden in de Rheingau Erste Gewachse genoemd (dit in tegenstelling tot andere Duitse wijngebieden waar deze Grosse Gewachse worden genoemd; dit verschil verdwijnt trouwens vanaf de oogst 2012). De Erste Gewachse wijnen komen gauw boven de EUR 20, maar dan heb je ook prachtige wijnen die je lang kan bewaren. Zo dronk ik een schitterende Berg Rotland uit 2009 van Georg Breuer, die ondanks z’n hoge zuren zacht was en die kruidigheid en rijpheid combineerde met een zeer lange mineralige afdronk. Deze wijn kan je waarschijnlijk wel twintig jaar bewaren. Alle waar is naar zijn geld en deze wijn kost dan ook bij de producent EUR 29.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Maar het kan ook veel goedkoper. Van Weingut Theo Kreis uit Hallgarten een zeer correcte en zuivere Hallgartener Schonhell Riesling Spotlese Halbtrocken 2009 voor maar EUR 6,70.