Recent gedronken

Soms denk je wel eens, waarom doen wijnkenners zo lyrisch over Bourgogne wijnen. Regelmatig krijg je toch Bourgognes voorgeschoteld die matig van kwaliteit zijn. Dat was met de (witte) Puligny-Montrachet van Leflaive die ik recent dronk wel anders. Deze premier cru Le Clavoillon uit 2006 liet zien tot welke hoogte top Bourgognes kunnen stijgen. Een fantastische wijn met een rijke, volle geur en een zeer lange afdronk.

De wijn werd ruim van te voren gedecanteerd om de aroma’s zo goed mogelijk tot hun recht te laten komen. Naarmate hij langer openstond werd de geur steeds voller en complexer en het drinken van de wijn steeds aangenamer.

20120505_puligny_montrachet_labelDomaine Leflaive werkt volgens de principes van de biodynamische cultuur waarbij zo natuurlijk mogelijk wordt gewerkt en zo weinig mogelijk bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. De wijn wordt vergist op eikenhouten vaten. Aan het einde van de vergisting worden de gistcellen regelmatig door het de wijn geroerd om zoveel mogelijk smaak te krijgen, de zogenaamde battonage. Daarna volgt de malolactische gisting, waarbij appelzuur wordt omgezet in het veel zachtere en enigszins boterachtige melkzuur. De wijn verblijft daarna gedurende 12 maanden op eikenhouten vaten en wordt vervolgens indien nodig licht gefilterd en daarna gebotteld.

Proefnotatie

20120505_puligny_montrachetEen licht goudgele kleur. In de neus zeer aangename en complexe en aroma’s van zacht wit fruit, noten en hout. Een frisse zuurgraad, die de wijn een mineralig karakter geeft. Een complex smaakpalet van rijp wit fruit, noten en mooi geintegreerd hout. De smaakintensiteit is hoog en de afdronk zeer lang. In de afdronk een zacht botertje en aan het einde van afdronk een lichte karamel toon.

Nog een tip: drink dit soort wijnen niet te koel, anders komen geur en smaak niet goed tot hun recht. Ergens tussen de 14 en 16 C. Schenk kleine hoeveelheden in de glazen en schenk regelmatig bij. De fles blijft namelijk veel langer op temperatuur dan de wijn in het glas. De fles kan je eventueel op temperatuur houden in een dubbelwandige koeler zonder koelelement.

Oh ja, en dan natuurlijk nog een opmerking over de prijs. Dit soort wijnen zijn zeer prijzig. Puligny-Montrachet wordt gerekend tot de top van de witte Bourgognes. Deze wijn koste destijds bij inkoop ongeveer EUR 90. Op internet wordt hij momenteel aangeboden voor EUR 135