Een goede manier om meer te leren over het proeven van wijn is lid te worden van een proefclub.
Er bestaan allerlei soorten proefclubs. Naast regionale clubs is er ook een landelijke club, het Nederlands Wijngilde (nederlandswijngilde.nl), met afdelingen verspreid over het land. Tevens zijn er clubs met een commerciele achtergrond. Via internet en social-media is over proefclubs van alles te vinden.
Maar een proefclub kun je ook gemakkelijk zelf opzetten met een stel bekenden en/of andere wijnliefhebbers en dan regelmatig, bijvoorbeeld een maal per maand, bij elkaar te komen. Met 6-8 personen kun je heel goed proeven met elkaar. Een grotere groep levert al gauw problemen op omdat het dan moeilijker wordt iedereen bij elkaar te krijgen.
Er zijn allerlei manieren om zulke proeverijen te organiseren maar thema-gericht werkt het best. Een ieder kan dan een of twee flessen meenemen, maar de proeverij kan ook telkens door een ander worden voorbereid. Het voordeel van die laatste methode is dat de anderen dan niet weten wat ze gaan proeven. Tien flessen is al heel wat, want goed proeven vraagt tijd en veel concentratie. Blind proeven is een goede optie vanwege het feit dat je dan onbevooroordeeld bent, maar geen absolute noodzaak.
Serieus samen proeven betekent ook proefnotities maken en ze dan samen te bespreken. Daar leer je heel veel van omdat anderen toch weer dingen ontdekken die jijzelf niet zijn opgevallen.
Proefgroepen zorgen soms zelfs voor vriendschappen, zeker als je vaak samen proeft of zo nu en dan een wijnreis met elkaar te maakt.