Opkomst BIB

Je ziet ze steeds meer, de BIB of wel de bag-in-box. Een handige grootverpakking voor wijn. Hij bestaat uit een plastic zak met een kraantje en is in een kartonnen doos is verpakt. Het grote voordeel hiervan is dat bij het tappen van wijn, de zak zich vacuum zuigt. Hierdoor kan de wijn in de BIB na opening nog weken lang goed blijven, als hij tenminste voldoende koel wordt bewaard.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Handig voor feestjes, maar ook voor als je regelmatig wijn drinkt. Je zet de BIB gewoon in de koelkast en dan kun je er zo uit tappen. Ideaal voor de zomer om aldoor over een frisse witte wijn of een rose te kunnen beschikken. En er blijven geen restjes over die je moet weggooien.

In Frankrijk wordt deze verpakking algemeen biep genoemd. De verkoop ervan heeft daar inmiddels een zeer grote vlucht genomen. Een derde van de verkoop van wijn in de Franse supermarkten gaat momenteel al in de vorm van een BIB. Een belangrijk deel van de schappen wordt er dan ook door de BIB ingenomen. Hij is er vooral populair voor witte- en rose wijnen.

Het is wel zo dat de BIB voornamelijk voor ‘instapwijnen’ wordt gebruikt, maar als je zorgt dat je van goede producenten koopt hoeft dat geen bezwaar te zijn. Het is dan een goed alternatief voor een wijn van alle dag. De prijs is lager dan voor wijnen op fles. Wat je daarmee verdient, stelt je in staat betere kwaliteit te kopen.

In de Nederlandse supermarkten zie je de BIB nog niet veel, maar bij de groothandel al steeds meer. Voor de consument zijn de meest handige verpakkingen die van 2 en 3 liter, maar je vind ze ook al kleiner en ook groter tot wel 20 liter. De 10 en 20 liter verpakkingen worden tegenwoordig ook veel in de horeca gebruikt voor de huiswijnen. De BIB is niet bedoeld om lang te bewaren en dat komt door de plastic verpakking. Dus na koop niet te lang wachten met drinken, maar een paar maanden gaat wel.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Uit het oogpunt van milieu is het een goede zaak want het is een verpakking die veel minder plaats en gewicht inneemt. Dit vertaalt zich in lagere transportkosten en minder belasting voor het milieu. De kartonnen omverpakking kan worden gerecycled. Of de plastic zak, die voorzien is van een coating, gerecycled kan worden is mij niet bekend.

Een tip voor als je met vakantie naar Frankrijk gaat. Ga eens langs een goede, betrouwbare producent en neem een BIB mee. Je zult verrast worden door prijs en kwaliteit en het gemak in het gebruik.

Reageren? Neem contact op.