Nieuwe koers Bordeaux?

Na de ‘Parkerization’ van de Bordeaux wijnen, lijkt er nu toch een duidelijke nieuwe koers ingeslagen te zijn. Onlangs werden de Bordeaux wijnen uit 2015 gepresenteerd, waarvan ik plm. 50 geproefd heb tijdens een grote Grand Cru proeverij in Amsterdam.
Wat mij opviel was dat de stijl van de wijnen eleganter was geworden. Ondanks dit toch vrij warme jaar, hadden de wijnen goede zuren, fris fruit en leek het alcoholgehalte beperkt. Het is altijd lastig om te voorspellen hoe deze wijnen zich in de toekomst gaan ontwikkelen, maar wat ik proefde beloofde toch heel wat. De invloed van Robert Parker, een bekende Amerikaanse wijnrecensent, was jaren lang goed te merken. Die invloed begon al in de 80-er jaren. Robert houdt van vrij zware wijnen met heel rijp fruit en vaak veel alcohol. Omdat veel mensen toch afgaan op zijn scores, gingen de Bordeaux wijnen steeds meer zijn richting op. Maar daar lijkt nu een kentering in te zijn gekomen. Dat is niet zo verwonderlijk want Parker stopte met zijn ‘ratings’ van Bordeaux wijnen in 2016.

Wat betreft jaargang scoort 2015 ook goed voor wijnen uit de Bordeauxstreek. Het gezaghebbende Franse wijntijdschrift La Revue du Vin de France, geeft de rode wijnen uit de Medoc en de Libournais (St. Emillion, Pomerol) een 16,5/20. Na de topjaren 2009 en 2010, volgden de duidelijk mindere jaren 2011, 2013 en 2013 en daarna een iets betere 2014 jaargang. Maar 2015 is dus weer een goed jaar, alhoewel geen topjaar. Sommige wijnen missen iets concentratie. Wat duidelijk merkbaar was bij die uit de meer noordelijke streken van Bordeaux.