Hoe benoem je aroma’s?

Hoe benoem je de aroma’s in wijn? Dat is vaak heel lastig. Hoe definieer en beschrijf je wat je nu precies ruikt en proeft in een wijn.

Naar dit onderwerp is uitgebreid onderzoek gedaan en uit de duizenden termen die mensen hiervoor gebruiken zijn de meest voorkomende en de synoniemen daarvan gecombineerd en samengevat. Er bleven toen zo’n 200 termen over (ref. Le gout du vin, Penaud, Bloin). Uit die verzameling kon een lijst van 100 van de meest relevante termen worden gemaakt, die onderverdeeld werden in groepen: fruitig, floraal, gekruid, hout, vegetaal, animaal, aards, chemisch enz.

wine_arom_wheelGebaseerd op deze indeling is hieruit een handzaam systeem ontwikkeld: de zogenaamde aromacirkel (ref. Ann Noble, UC Davis). Door van binnenuit de cirkel naar buiten te werken kan je zo de meest relevante aroma’s in een wijn trachten te bepalen. Veel jonge wijnen hebben bijvoorbeeld fruitige aroma’s. Als je dat hebt geconstateerd, vraag je dan af of het voornamelijk citrus, bessen, steenfruit, tropisch of gedroogd fruit is. Als je daaruit een keuze hebt gemaakt ga dan nog verder naar buiten en maak een keuze uit een of meerdere van de vermelde soorten.
De praktijk heeft geleerd dat proevers veel baat hebben bij deze aanpak. Er is hiermee namelijk een gemakkelijk en handzaam systeem gecreeerd dat houvast geeft in een moeilijke materie. Maar het wil niet zeggen dat proeven nu een fluitje van een cent is geworden. Vooral bij complexe wijnen met heel veel verschillende aromacomponenten blijft het benoemen van de aroma’s een uitdaging.

Op internet is veel informatie te vinden over de aromacirkel.