Gaillac

Recent maakte ik een reis naar de Gaillac, een interessant wijngebied ten noorden van de stad Toulouse. Helaas is het een beetje in de vergetelheid geraakt en dat is jammer. Want het is een van de oudste wijngebieden van Frankrijk, al bekend vanuit de periode van voor onze jaartelling.

gaillac_01Gaillac wordt gerekend tot de wijnregio zuidwest Frankrijk, een omvangrijk gebied waartoe bijvoorbeeld ook Madiran behoort. Landschappelijk een heel mooi gebied met vriendelijke stadjes en dorpen.

Ook viel te zien zoals de imposante kathedraal van Albi, de historische stad Gaillac en middeleeuwse plaatsjes zoals Isle-sur-Tarn en Cordes-sur-Ciel. Voor wie van mooie natuur houdt is dit een leuk gebied om te bezoeken. Daarbij komt dat de mensen er aardig en gastvrij zijn. De stadjes zijn levendig en er is genoeg te doen.

gaillac_02De meeste wijnen uit dit gebied zijn niet spectaculair maar wel goed en zeer betaalbaar. Bijzonder is dat hier totaal onbekende druivenrassen voorkomen waarvan enkele ook nog eens zeer oud zijn en hoogst waarschijnlijk origineel uit dit gebied stammen. We hebben het dan over de witte rassen lien de lel en ondenc en de rode rassen braucol (ook bekend als fer savadou) en duras. Duras kwam zelfs al in oude Romeinse geschriften voor, toen onder de naam duracina. De aparte naam lien de lel is een verbastering van loin de loeil d.w.z. ver uit het zicht: waarschijnlijk heeft dit zijn oorsprong in de grote afstand die er is tussen twijgen en druiventros.
Andere gebruikte witte rassen zijn mauzac (bekend uit de Limoux), muscadelle en sauvignon blanc en rode rassen syrah, gamay, cabernet sauvignon, merlot en prunelard. Syrah is hier al lang bekend omdat Gaillac aan een oude weg van het zuiden naar de noordelijke Rhone streek lag. Sauvignon Blanc, muscadelle, Cabernet sauvignon en merlot zijn hier geintroduceerd vanuit de verderop gelegen Bordeaux streek. Prunelard is ook een oud ras waarvan nog maar enkele hectaren over zijn, maar het komt de laatste tijd weer meer in de belangstelling.
gaillac_03Van deze rassen worden ook nog eens vele soorten en stijlen wijn gemaakt: de licht mousserende perle, mousserend wijnen volgens de methode Gaillacoise, droge witte-, rose, rode, primeur wijnen van gamay, zoete gemaakt van laat geoogste druiven en zelfs een vin jaune zoals die bekend is uit de Jura. De methode Gaillacoise is ook bekend als methode ancestrale, waarschijnlijk de oudste manier om mousserende wijnen te maken en die ook in de Blanquette de Limoux wordt toegepast.

gaillac_04Dwars door het gebied loopt de rivier de Tarn met zijn spectaculaire ravijnen, beboste heuvels en glooiende hellingen. Er zijn drie verschillende bodem soorten. Het hart van het gebied ligt aan de rechteroever van de rivier. Hier glooiende hellingen met stenige, kleihoudende kalkbodems. In het noorden ligt een plateau met graniet en kalkhoudende bodems. Hier komen fruitige witte- en subtiele rode wijnen vandaan. De linkeroever lijkt meer op de Bordeaux met zwaardere bodems en veel stenen en keien. Hier komen diep gekleurde, vrij krachtige rode wijnen vandaan. De diversiteit van de bodems draagt bij aan de veelheid van stijlen.