Temperatuur, vochtigheid, manier van opslag zijn belangrijke factoren bij het bewaren van wijn. Wellicht de meest belangrijke factor is een juiste, constante temperatuur en waar vind je die beter dan in een goede kelder.
Maar iedere kelder is niet zo maar geschikt voor het bewaren van wijn, hij moet aan een aantal belangrijke voorwaarden voldoen. Daarbij komt dat maar weinig mensen de luxe van een kelder hebben. Gelukkig zijn er tegenwoordig klimaatkasten en koelapparaten om ook andere ruimten geschikt te maken voor het bewaren van wijn.
De bewaartemperatuur speelt een grote rol bij de ontwikkeling van opgeslagen wijn. Hoe lager de temperatuur, hoe langzamer de evolutie van de wijn. Warme wijn evolueert dus heel snel en die kun je dan ook niet lang bewaren. Te koud is ook weer niet goed, zo rond de 12 C is ideaal. Een beetje warmer is geen probleem, maar zeker niet boven de 18 C. Uiterst belangrijk is ook de constantheid van de temperatuur en daar gaat het vaak mis want in veel kelders varieert de temperatuur te veel. De variatie in temperatuur resulteert in krimpen en uitzetten van de inhoud van de fles waardoor extra lucht met de wijn in contact komt wat leidt tot een snellere oxidatie van de wijn. Bewaar je wijn dus nooit in de huiskamer, in de ruimte waar de verwarmingsketel staat of in het washok want het is daar te warm en er is teveel temperatuurvariatie.
Andere belangrijke factoren zijn luchtvochtigheid, licht, trillingen, foute geuren, de stand van de flessen en natuurlijk het wijntype. De luchtvochtigheid moet boven de 70% liggen anders kunnen kurken uitdrogen. Te hoge luchtvochtigheid is geen probleem, maar de etiketten kunnen dan wel aangetast raken. Een hygrometer is hierbij een onmisbaar instrument. Licht en trillingen moeten zoveel mogelijk vermeden worden, dus geen schijnwerpers op de flessen en geen opslag naast de spoorbaan. Ook geen groente en fruit in dezelfde ruimte als waar de wijn ligt en zeker geen uien en andere stoffen met heftige geuren. Flessen moeten horizontaal liggen om uitdroging van de kurk te voorkomen. Bij schroefdoppen en kunststofkurken ligt dit wat anders, maar er zijn nog maar weinig bewaarwijnen die zo’n afsluiting hebben en er is ook nog maar weinig ervaring mee.
En dan het soort wijn. De meeste wijnen zijn gemaakt om snel gedronken te worden en die moeten dus ook niet lang bewaard worden. De meeste witte en rose wijnen vallen hieronder maar ook veel eenvoudige rode wijnen. Als je echter een paar dozen mooie Bordeaux koopt dan moet je je realiseren dat zulke wijnen gemaakt zijn om te ouderen. Ze hebben een aantal jaren nodig om goed op dronk te komen. Goede opslag is dan essentieel.