We kunnen weer

Na weer een stilte vanwege corona kunnen de cursussen gelukkig weer beginnen.

Bij de cursussen wordt rekening gehouden met de regels die op dat moment gelden, zoals afstand houden, handen desinfecteren, enz. De cursisten krijgen ieder ook een eigen kartonnen spiton die hij/zij na afloop leeggooit en daarna in de prullenbak doet. En iedereen neemt voor elke les zijn eigen glazen mee die bij de eerste les worden uitgedeeld. Op de cursuslocatie is veel ruimte en goede ventilatie.

I.v.m. de nog steeds wat onzekere situatie zijn de cursusdata nog wel onder voorbehoud.

Waar komt wijn vandaan?

Vaak wordt gedacht dat wijn vooral uit z.g.n. Nieuwe Wereld landen komt, maar dat is niet zo. De helft van de wijn in de wereld komt n.l. uit drie Europese landen: Italië, Frankrijk en Spanje, de allergrootste en ook klassieke wijnlanden. Ongeveer 2/3 van de wijn (volume) komt uit de EU. De drie grootste exporteurs zijn ook Italië, Frankrijk en Spanje. Wat geld betreft zijn de cijfers nog extremer: bijna 60% komt uit die drie landen: Frankrijk (met 30% zelfs de grootste), Italië (20%) en Spanje (9%).    

In Nederland is de situatie iets anders door onze banden met Zuid-Afrika. Maar nog steeds komt 50% van de in Nederland geïmporteerde wijn uit Frankrijk (31%), Italië en Spanje. Maar dan is daar Zuid-Afrika die met 20% zelfs meer weer wijn levert dan Italië en Spanje samen. Andere belangrijke wijnimport landen voor Nederland zijn Chili (12%) en Australië (8%).

Maar waarom denken veel mensen dan dat de meeste wijnen uit Nieuwe Wereld landen komen? Dat heeft te maken met de distributie. Veel goedkopere wijnen worden in supermarkten verkocht en die komen vooral uit Nieuwe Wereld landen. Wijnen uit het hogere segment  komen vooral uit gespecialiseerde winkels. Meer bijzondere wijnen kunnen tegenwoordig ook on-line besteld worden. Maar dan vereist natuurlijk wel meer kennis over wijn. Een goede reden om een wijncursus te doen.

n.b. De bovengenoemde cijfers kunnen variëren van jaar tot jaar door weersinvloeden enz, maar geven een goed beeld van de huidige situatie.

Nieuwe koers Bordeaux?

Na de ‘Parkerization’ van de Bordeaux wijnen, lijkt er nu toch een duidelijke nieuwe koers ingeslagen te zijn. Onlangs werden de Bordeaux wijnen uit 2015 gepresenteerd, waarvan ik plm. 50 geproefd heb tijdens een grote Grand Cru proeverij in Amsterdam.
Wat mij opviel was dat de stijl van de wijnen eleganter was geworden. Ondanks dit toch vrij warme jaar, hadden de wijnen goede zuren, fris fruit en leek het alcoholgehalte beperkt. Het is altijd lastig om te voorspellen hoe deze wijnen zich in de toekomst gaan ontwikkelen, maar wat ik proefde beloofde toch heel wat. De invloed van Robert Parker, een bekende Amerikaanse wijnrecensent, was jaren lang goed te merken. Die invloed begon al in de 80-er jaren. Robert houdt van vrij zware wijnen met heel rijp fruit en vaak veel alcohol. Omdat veel mensen toch afgaan op zijn scores, gingen de Bordeaux wijnen steeds meer zijn richting op. Maar daar lijkt nu een kentering in te zijn gekomen. Dat is niet zo verwonderlijk want Parker stopte met zijn ‘ratings’ van Bordeaux wijnen in 2016.

Wat betreft jaargang scoort 2015 ook goed voor wijnen uit de Bordeauxstreek. Het gezaghebbende Franse wijntijdschrift La Revue du Vin de France, geeft de rode wijnen uit de Medoc en de Libournais (St. Emillion, Pomerol) een 16,5/20. Na de topjaren 2009 en 2010, volgden de duidelijk mindere jaren 2011, 2013 en 2013 en daarna een iets betere 2014 jaargang. Maar 2015 is dus weer een goed jaar, alhoewel geen topjaar. Sommige wijnen missen iets concentratie. Wat duidelijk merkbaar was bij die uit de meer noordelijke streken van Bordeaux.

Wijn drinken en alcohol

Een recent artikel in het Engelse wijntijdschrift Decanter werpt nieuw licht op de effecten van alcohol gebruik. Voor wijndrinkers toch wel belangrijk om te weten.

Meer lezen

Bordeauxwijnen minder in trek?

In Frankrijk loopt de interesse voor wijnen uit de Bordeaux streek terug. In de periode 2012-2014 is de verkoop van Bordeauxwijnen in restaurants, bars en wijnwinkels met wel 15% gedaald! Van waar deze teruggang?

Meer lezen

Wat er goed uitziet, verkoopt

Of wel, hoe het etiket de consument beinvloedt.
Recent onderzoek heeft nog weer eens aangetoond hoe belangrijk het juiste etiket op een fles wijn is bij de aankoop.

Meer lezen

Le vin c’est la terre

In de Franse film L’aile ou la cuisse uit 1976 speelt Louis de Funès de gastronomie criticus Charles Duchemin. Hij werkt voor een gids die restaurants beoordeelt op kwaliteit en hen sterren toekent.

Meer lezen

Nederland vier Magistra Vini rijker

Op vrijdag 10 oktober ontvingen Petra Janssen, Chris van de Meene, Fransbert Schermer en Jan Vegter het diploma Magister Vini uit handen van de voorzitter en secretaris van de examencommissie Magister Vini, Rob Zey en Wim de Graaf

Meer lezen

Wijnaroma’s steeds beter begrepen

Door betere onderzoeks-methoden neemt de kennis over wijnaroma’s alsmaar toe. Steeds beter begrijpen experts welke aroma’s de smaak van wijn bepalen en hoe zij ontstaan. Het pepertje in Syrah wijnen bijvoorbeeld, vooral als ze uit de Noordelijke Rhone komen.

Meer lezen

Condities om wijn goed te bewaren

Temperatuur, vochtigheid, manier van opslag zijn belangrijke factoren bij het bewaren van wijn. Wellicht de meest belangrijke factor is een juiste, constante temperatuur en waar vind je die beter dan in een goede kelder.

Meer lezen